Bertahun saya masak kari ikan, inilah saya rasa yang pertama kali menjadi. Bagi saya lah.
Tapi bila siap masak saja, husband terus saja makan. Hiii... Tidak tunggu kita makan lagi bah..
Saya suka masak tapi tidak pandai sangat masak. Perlu banyak lagi latihan memasak. Latihan buatkan kerja jadi bertambah baik kan.
Senang saja cara saya masak kari ikan ni. Saya ikut saja cara masak yang ada dalam paket kari babas tu. Cumanya bahan tidak cukup lah.
Bahan-bahan yang ada dirumah saja saya guna. Antaranya..
10 ulas bawang putih, ditumbuk.
5 ulas bawang merah, ditumbuk.
7-10 biji tomato kecil, dipotong.
3 sudu makan serbuk kari babas, dicampur air sedikit.
1 sudu makan asam jawa.
1 ekor ikan lengkunis.
Minyak, garam, maggi secukup rasa ikut suka anda.
Cara masak pun senang saja.
1 - Bawang putih dan merah yang sudah ditumbuk ditumis dengan minyak sederhana panas. Tumis sehingga naik wangi. Kemudian letak tomato yang sudah dibersihkan. Tumis sehingga layu.
2 - Tuang kari yang telah dicampurkan dengan air ke dalam tumisan. Masak sehingga naik minyak. Saya guna air panas untuk campurkan kari sebelum dimasak.
3 - Masukkan asam jawa yang telah dibuang bijinya. Masak lagi sehingga naik rasa.
4 - Masukkan potongan ikan ke dalam kari. Ikan dimasukkan di akhir sekali kerana takut ikan akan hancur nanti. Didihkan lagi sehingga ikan tu masak.
5 - Letakkan perisa sesuka hati. Rasa sebelum angkat ya. Husband saya adalah mangsa tukang rasa saya. Hiii... Bila katanya cukup, saya pun angkat dan hidangkan.
Senang saja kan.
Selamat mencuba semua.
Follow FB saya Fie Norhafizah Ahr.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan